Proteinele din carne de vita si porc fusesera injectate de producatori in carnea de pui, pentru a mari capacitatea carnii de pui de a retine apa. Frauda a putut fi depistata abia recent, gratie unor noi metode de investigatie folosite de Food Standards Agency, bazate pe analiza ADN.
Carnii de pui i se poate adauga, prin injectare, potrivit legii, o anumita cantitate de apa, dar in cazul cand aceasta depaseste 5%, producatorii trebuie sa declare acest lucru. Apa in exces nu poate fi retinuta de carne, decat daca sunt adaugate proteine hidrolizate.
Proprietarii restaurantelor si ai firmelor de catering unde s-a descoperit carne de pui astfel prelucrata nu stiau ca furnizorii lor adaugasera carnii de pasare proteine hidrolizate extrase din carne de porc si vita.
Raportul intocmit de FSA precizeaza ca, desi procedeul nu face carnea de pui improprie pentru consum, e totusi important pentru cumparatori sa stie ce contine mancarea pe care o consuma.
In Marea Britanie traiesc doua milioane de locuitori de religie mulsulmana, mozaica si hindusa, carora traditia religioasa le interzice consumul de carne de porc (si de vita, in cazul hindusilor); or, e posibil ca acestia sa fi consumat, fara sa stie, proteine extrase din carne de vita si porc.
Comerciantii din Marea Britanie vor fi obligati, de acum inainte, sa afiseze sau sa inscrie pe eticheta produselor informatiile privind eventuala prezenta a proteinelor hidrolizate in preparatele din carne.
Sursa: Telegraph Science
CITESTE SI: